Monniken in Leicester

leicester-city-owner-helicopter-king-power-stadium-getty-1024-683-56bf450e8f19c

Intussen in Engeland

Gary Lineker, oud-speler en voetbalcommentator in Engeland, vertelde dat hij een beetje huilde toen hij vorige week hoorde dat Claudio Ranieri was ontslagen bij Leicester City, de Engelse kampioen waarvoor degradatie dreigde. Onverklaarbaar, onvergeeflijk en misselijkmakend triest, schreef Lineker op Twitter.

In een ander deel van het online universum, op Instagram, vroeg Vichai Srivaddhanaprabha, de Thaise eigenaar van de club, de fans om respect te hebben voor het besluit. ,,Wij hebben niet slechts een probleem op te lossen, er zijn een miljoen dingen te doen om onze club te laten overleven. Ik zal de club nooit laten vallen.’’

Srivaddhanaprabha werd steenrijk met zijn imperium van taxfreeshops, ondergebracht in de King Power International Groep met meer dan 10.000 werknemers. De multimiljardair is gek van polo en voetbal en kocht in 2010 het noodlijdende Leicester, dat in een klap van een enorme schuld was verlost en promoveerde naar de Premier League. Afgelopen seizoen werd Leicester City kampioen. Ergens op de wereld zijn er mensen die het nog steeds niet geloven.

Srivaddhanaprabha trakteerde 30.000 fans op bier en donuts en gaf 19 selectiespelers een peperdure BMW. Hij landt voor de wedstrijd in een helikopter op de middenstip en haalt geregeld boeddhistische monniken naar het King Power Stadion om de spelers en de doelpalen en de kleedkamers te zegenen. Zijn verzameling Boeddhabeelden, te zien in een museum in Bangkok, is zo’n 12 miljoen euro waard. Vanwege zijn verdienste voor het land en zijn liefdadigheidsprojecten veranderde de Thaise koning zijn familienaam Raksriaksorn in Srivaddhanaprabha, licht van de voortschrijdende glorie. Boze tongen beweren dat de hechte band met de koning hem ook nogal veel voortschrijdende glorie oplevert in economische zin. King Power is het enige bedrijf dat op de immense vliegvelden van Bangkok belastingvrije winkels mag hebben.

Volgens zijn zoon, vice-voorzitter van de club, heeft het succes van vorig jaar alles te maken met de Thaise cultuur die de familie naar Leicester bracht. ,,Wij geven onze tijd aan de medewerkers, de spelers en de manager. We proberen alles te leiden zoals een familie, we luisteren naar de problemen van ieder afzonderlijk personeelslid.’’

De problemen van Ranieri waren groot. Zijn paniekvoetbal – steeds een andere opstelling, steeds een andere tactiek – leidde tot niets. Wie de geschiedenis van de Italiaanse trainer kent, ziet een patroon. Een kortstondig succes, gevolgd door brute misere  leidde tot ontslag bij bijna alle clubs die hij trainde. Lineker moet de afgelopen jaren heel wat traantjes hebben geplengd.

Leicester City won de eerste wedstrijd zonder de Italiaan dikverdiend met 3-1 van Liverpool. Boze Engelsen zeggen dat de Thai de ziel uit het voetbal hakten toen ze Ranieri ontsloegen. Ik heb zomaar het idee dat ze zich vergissen.

 

Foto: Getty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *