Neerlands hoop

new-deal-for-ake.img

Intussen in Engeland

De Engelse kranten zijn lyrisch over hem. Nathan Aké is talentvol, veelzijdig, beleefd, innemend. The Independent noemt hem een van de juwelen van de jeugdopleiding van Chelsea. Antonio Conte, de veelgeprezen trainer van de Engelse koploper, vindt Aké een heel goede speler, volwassen, met een goede persoonlijkheid.

Een paar weken geleden vierde Aké met zijn ‘missy’ vakantie op een Canarisch eiland, toen Conte hem belde. Chelsea had de aan Bournemouth uitgeleende speler nodig.

Nathan Aké is 21 jaar en vol van belofte. Inzetbaar als linksback en als linker centrale verdediger – zelf speelt hij het liefst op het middenveld. Hij is een moderne opkomende verdediger, sterk en slim. De in Den Haag geboren voetballer is nu al Neerlands hoop in bange dagen.

Zestien was Aké toen hij de oversteek maakte van Feyenoord naar Chelsea. Op zijn 17de debuteerde Aké in de hoofdmacht. Zijn contract werd verlengd tot medio 2020. Hij werd uitgeleend aan Watford, Reading en, vanaf afgelopen zomer, aan AFC Bournemouth. In tien wedstrijden scoorde de verdediger daar drie keer, onder meer de winnende goal tegen Liverpool.

Aké geloofde altijd dat hij zou terugkeren bij Chelsea. Hij besefte hoe moeilijk het is om te slagen bij een topclub, dat geduld was wat hij nodig had, dat hij met twee benen op de grond moest blijven staan, dat hij hard moest werken, ook op de training. Elke dag vraagt hij hoe hij zijn spel kan verbeteren, vertelde de trainer van Watford.

Nathan Aké is de ideaalste van alle ideale schoonzonen. Een soort voetballer 3.0. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat hij ergens verschijnt met een grote hoed waar iedereen wat van vindt, dat hij rondrijdt in een Porsche met het kenteken NA Legend of dat hij in zijn vrije tijd aan een waterpijp lurkt. Hij kijkt naar videobeelden om een nog betere voetballer te worden. Hij weet allang dat je nooit meer kan opvallen dan zo.

Aké is al vijf jaar met zijn vriendin, die afstudeerde aan de Erasmus Universiteit en daarna voor zichzelf begon. ,,Zo kan ik overal ter wereld vanuit huis werken, want ik wil wel mijn eigen geld verdienen’’, zei ze tegen de NOS. Hij lijkt sprekend op Ruud Gullit – dezelfde huidskleur, dezelfde dreadlocks, dezelfde oogopslag, dezelfde glimlach – maar ze zijn niet eens familie. Gullit was ook nooit zijn held of zijn voorbeeld. Aké heeft geen helden. Hij speelt zijn eigen spel.

Natuurlijk.

Vorige week speelde hij 90 minuten als linksback in de bekerwedstrijd tegen Brentford. Chelsea won met 2-0. Het was een perfecte dag, vond Aké. Als hij het zegt weet je ineens dat er met perfectie helemaal niks mis is. ,,Maar mijn spel kan altijd beter’’, zei hij.

O ja.

 

(Deze column verscheen donderdag 9 februari in het Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad, Noordhollands Dagblad en in de Gooi- en Eemlander. De foto is van ESPN)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *