Totti, altijd Totti

totti

Intussen in Italië

Gouden voetbalschoenen zijn het, met bijzondere details. Nike maakte de Tiempo Totti X Roma speciaal voor de 44ste en laatste Romeinse derby die Francesco Totti zondag speelde. In een oplage van 2500 genummerde paren. Het bedrijf weet als geen ander dat het leven een feestje is, maar dat je wel zelf de slingers moet ophangen. En dus was Nike er vorig jaar als de kippen bij toen er eindelijk een einde leek te komen aan de eindeloos lange loopbaan van de nu 40-jarige Totti bij AS Roma. Hij begon er in de jeugd en maakte in maart 1993 zijn debuut in de Serie A.

Dat is 24 jaar geleden.

Nike had net bedacht dat er een speciaal Nike-shirt zou komen dat Totti in zijn afscheidsjaar zou dragen, en met hem vele anderen. Het was dus beter om het afscheid nog even uit te stellen. AS Roma kreeg dollartekens in de ogen en vond het best, en Totti vindt alles best, zolang er maar niets verandert. Zijn contract werd alsnog verlengd, met de aantekening dat hij speler/ambassadeur werd, een leuker woord voor bankzitter. Op het veld is de nummer 10 zijn snelheid verloren, maar met mooie acties en prachtige passes brengt hij zijn talloze fans nog altijd in vervoering.

Tegen Lazio Roma viel Totti ver in de tweede helft in, aan de 3-1 nederlaag kon hij niets meer doen. Koploper Juventus is niet meer bij te halen voor AS Roma.

Het is tekenend voor de loopbaan van de veel scorende Italiaan, die heus hoogtepunten kende, maar die glorieuzer was geweest als hij bijvoorbeeld in 2004 naar Real Madrid was gegaan. Dat kon, maar hij deed het niet. Op tv zei hij: ‘Ik ben opgegroeid bij Roma en ik wil sterven bij Roma, omdat ik altijd een Roma-fan ben geweest’.

Daaar is geen speld tussen te krijgen, als je denkt zoals Totti denkt. Hij heeft geen hokje in zijn hoofd voor de gedachte dat vertrekken soms of misschien wel vaak beter is dan achterblijven. ,,Natuurlijk had ik elders meer trofeeën kunnen winnen, maar mijn mooiste bekroning is mijn loyaliteit aan Rome’’, zei hij in de Spaanse krant Marca. Totti verzint gewoon zijn eigen hoofdprijs, dan win je altijd.

In juni loopt zijn contract af en dan wordt hij directeur. ‘Totti zal nog bij ons zijn tijdens vele andere derby’s, ook al is het niet meer op het veld’, zei de voorzitter zondag. Later die week werd dat nog eens bevestigd door de club. ’Iemand mag dat wel zeggen, maar ik zeg dat niet’, zei Totti. En tegen opdringerige fotografen: ,,Rustig maar, dit is niet mijn laatste derby.’

Ik word er een beetje treurig van, maar bij Nike liggen de slingers vast alweer klaar.

(Deze column verscheen op donderdag 4 mei in de regionale dagbladen van Holland Mediacombinatie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *