Over coaching bestaan veel vooroordelen. In dit artikel staan er drie.

Coaching is alleen voor mensen met grote problemen

Coaching is bedoeld voor mensen die zich goed voelen maar op bepaalde terreinen een stap vooruit willen zetten. Ze willen bijvoorbeeld als manager beter communiceren met hun werknemers. Of vaker nee kunnen zeggen. Coaching is ook heel geschikt als je er eindelijk achter wilt komen wat je nu eigenlijk wilt. Of als je merkt dat bepaalde dingen je dwars zitten – je bent te perfectionistisch, te assertief of juist te onzichtbaar.
Als je depressief bent of kampt met een persoonlijkheidsstoornis dan is een psycholoog meer geschikt. Die ziet je elke week, en helpt je allereerst om je beter te voelen.

Coaching is veel te duur

Een coachingstraject is een investering in jezelf, en dat kost geld. Zoals nieuwe meubels of een nieuwe keuken ook geld kosten. Wat is het je waard is om jezelf beter te leren kennen, om nieuwe inzichten te krijgen, om de verandering te bewerkstelligen die je al jaren wilt, om een stap voorwaarts te zetten, om lichter te leven?

Coaching is vaag geklets, je schiet er niets mee op

Vaag geklets, ik hou er soms enorm van. Maar bij coaching ben je juist heel doelgericht bezig. Je wilt immers heel concreet iets veranderen. En dan gaat het over echte gedachten en gevoelens die je hebt en over echte dingen die je doet. En over een concreet doel dat je wilt bereiken. Maar coaching is geen tovenarij. Als je wilt veranderen dan moet je zelf stappen zetten, makkelijker kunnen we het niet maken. Concreter trouwens ook niet :-).