We zijn allemaal heel goed in het vertellen van verhalen.
Ik ben bijvoorbeeld een ster in het verhaal dat ik nooit iets kan volhouden. En dat ik heel goed ben in het bedenken van plannen, maar ze nooit kan uitvoeren. En dat ik mezelf totaal niet kan verkopen.

Soms is een verhaal waar. Maar meestal zijn het geen feiten, maar oordelen of angstige gedachten.

Het heeft geen zin om af te vallen want daarna kom je weer heel veel aan. Ik kan niet weg bij dit bedrijf want ergens anders ga ik veel minder verdienen.
Ik ben niet gelukkig, maar heel veel mensen zijn niet echt gelukkig en verder heb ik het echt wel goed.
Ik kan er niets aan doen dat ik het zo druk heb, want ik moet nu eenmaal voor iedereen zorgen. En het valt best mee, hoor, met die stress.

Even opgelucht

Onze geest vertelt ons verhalen om ons te behoeden voor spannende veranderingen en om ons te beschermen tegen mislukkingen.

Dat is soms goed. En soms helpt het. Het helpt als we besluiten dat alles goed is zoals het is.
Vaak helpt het maar voor even. Je bent even opgelucht, maar er blijft iets knagen. Omdat we het eigenlijk anders willen. Omdat we voelen dat we zo niet willen doorgaan. Omdat we verlangen naar iets anders.

Eigenlijk wil je succesvol zijn. Of slank. Eigenlijk wil je iets heel anders gaan doen. Eigenlijk wil je gelukkiger zijn. Meer tijd hebben voor dingen die echt belangrijk zijn. Vaker nee zeggen en kiezen voor jezelf.

Tussen wat je eigenlijk wilt en wat je echt wilt zit meestal angst of weerstand. En onze geest masseert dat weg met verhalen. Je kunt het beter niet doen. Het lukt toch niet. Het kost veel te veel moeite. Het is toch goed zo?

Wild

In haar boek Wild over haar solo wandeltocht door west-Amerika schrijft Cheryl Strayed dat angst een verhaal is dat we onszelf vertellen of dat vrouwen wordt verteld. Toen ze aan haar tocht over verlaten bergpaadjes met beren in de buurt begon, besloot ze tegen zichzelf een ander verhaal te vertellen. ‘Ik besloot dat ik veilig was. Ik was sterk. Ik was moedig. Niets kon mij verslaan.’

Het goede nieuws is dat je niet per se de Pacific Crest Trail hoeft te lopen om een ander verhaal te horen. Je kunt elke dag besluiten om je geest vandaag eens de mond te snoeren. Om jezelf dat andere verhaal te vertellen. Dat je sterk bent. En moedig. Dat je je niet meer laat tegenhouden door angst of weerstand. Dat je niet meer eigenlijk iets wilt, maar dat je het wilt. Dat the best is yet to come.