Oprah Winfrey heeft al met behoorlijk wat problemen van anderen gedeald, dat kunnen we geloof ik wel stellen. Ze heeft meer dan 4000 tv-shows gegeven. Meer dan 4000!).

In een interview voor Stanford-studenten zei ze dat ze dit heeft geleerd na al die shows: als mensen boos op je zijn, dan stellen ze feitelijk drie vragen:

– Hoor je wat ik zeg?

– Zie je me?

– Betekent dat wat ik zeg iets voor je?

Het haalt de kou uit de lucht als mensen zich gezien en gehoord voelen. Het heeft dus veel meer zin om te laten merken dat je om iemand geeft en dat je die ander probeert te begrijpen, dan om onmiddellijk in je relfex te schieten dat het allemaal onzin is wat de ander zegt. Of jezelf te gaan verdedigen of ook boos te worden en nare beschuldigingen terug te roepen.

 

Ja, ik wil graag jouw tips en adviezen over het schrijven van mijn lezing

Janet van Dijk
Shares

Janet van Dijk

Spreker, coach, en schrijver. Mijn missie is niet dat je altijd gelukkig hoeft te zijn. Wel dat we onszelf meer geluk mogen gunnen. Ik help je om met andere ogen te kijken. Naar jezelf, naar je situatie, naar de ander, naar de relatie tussen jou en anderen. Een frisse blik levert je ontzettend veel op. Zodat je beter kunt omgaan met alledaags gedoe en grotere hindernissen in het leven.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This